keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Rantakasvit



Rannalle istutin viime kesänä kurjenmiekkaa ja mikäihmesennimiolikaan se pyöreähkölehtinen keltakukkainen...Rannan multa on savensekaista kamalalle haisevaa jankkia. Poimulehti!
Teen pikkupätkälle turveharjoista pengerryksen ja vaihdan siihen pengerrykseen ainakin osan mullasta mustaan multaa. Savimultajankki on täynnä peltokortetta, on pakko laittaa pengerryksen yläpuolen seinämään juuriestemattoa ja kun se loppuu niin muovipussia niin juuret ei tule istutukseen.

Havupenkki


 Suunnittelija-Susannan vinkkien mukaan ostin havut ja pensaat. Muutama reissu piti tehdä että sain kaikki pihalle perille, pakettiauto hankkimatta :) Koskapa tein muutaman reissun niin Prisman kesäpihan lisäksi ostin Agrimarketistakin kun sinne on kotoa reilusti lyhyempi matka. Jostain syystä laitoin havut eri järjestykseen mitä suunniteltiin. Timanttituijat taakse ja kiinankatajat keskelle, eteen pensastuijaa ja lamoherukkaa.


 Kottikärryt edelleen ilman ilmaa, tavallisella pumpulla ei täyty enkä naapuriakaan ole vielä kehdannut vaivata että kompuralla kokeilisi meneekö sinne mitään. Kottikärryinä toimi punainen saavi, sen sata kertaa kompuroin sen kanssa tontin reunalle ja kippasin pajukkoon. Taitaa toimia parhaiten rikkaruohojen keruuseen, vähän turhan voimia vievää hommaa kuskata sillä kuorittua nurmikkoa. Satsi painaa kuin synti, vaikka en kyllä tarkkaan tiedä paljonko sekään painaa, mutta varmasti paljon.


Viiden tunnin aherruksen jälkeen valmis. Istutuskuoppiin pari kourallista Biolanin luonnonlannotetta, 4 mustan mullan säkkiä, 5 kuorikatetta. Tarpeet löytyi salesta, agrimarketista ja prisman kesäpihalta, 3 timanttituijaa n. 30,-, 2 kiinankatajaa n. 20,-, 2 pallotuijaa n. 10,-, 6 lamoherukkaa n. 60,-, 4*musta multa n. 16,-, 5*kuorikate 32,5 e, biolan luonnonlannote 10l 14,50. Kuorikatteen alle paksu kerros sanomalehtiä. Suodatinkangas olisi varmasti ollut parempi mutta tällä kertaa tällä valinnalla.Yhteensä kaikkineen n. 185,-

Kaksi aukkoa jätin, pähkäilen päivän tai pari ostanko pallotuijat, peitänkö kuorikatteella tai sitten kivillä jota rannan maisemoinnista jäi yli.

sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Kahden ällän päivä

 Lapio ja lihas näin aluksi. Pihahortoilijan suunnitelmat on tehty muutettaviksi. Sitten kumminkin suorareunainen penkki. Piti testata kumpi tapa on parempi, maankääntäminen lapiolla vai nurmikon kuoriminen ensin alta viiden sentin paksuudelta ja lopun kääntäminen. Jälkimmäinen oli sata kertaa nopeampi, miten sitä vasta tässä kohtaa tajuaa tuonkin. Olisin säästänyt kuukausia jos olisin vanhalla pihalla jo ymmärtänyt.

Työmaalla oli pihasuunnittelija Susanna viikonlopun suunnittelemassa asiakkaiden perennapenkkejä. Tuosta penkistä piti saada tuulta hiukan pysäyttävä. Havupenkkisuunnitelma oli loistava, arvioin tosin vähän liian pieneksi tuon kulmauksen joka pienentää alaa, ei taida sittenkään mahtua niin montaa kiinankatajaa ja kartiotuijaa kun suunniteltiin. Toisekseen tuossa terassilla istuessa jäin pähkäilemään että kumpi on sittenkin tärkeämpi maisema vai tuulenpysäyttäjä. Haluan tuohon havuja mutta kun nehän lopulta peittää tuota näkymää. Apua. Mitähän lopulta haluan. Onko mun pakko nähdä joka puolelle hehtaaripeltoja, riittäisikö jos näkisin ympäröiville pelloille terassin reunoilta. Halusin tämän tontin että saan oman suojaisan rauhan ja esteettömät näkymät, nyt haluan peittää tuon näkymän ja tuulelta suojan. Entä jos mieli muuttuukin taas ensi viikolla.

Jos aloittaisin kolmella kiinankatajalla ja lamoherukoilla. Miettisin sen jälkeen olenko kypsä lisäämään tuijiakin.




Neljä ällää päivän päätteeksi. Lapsen löytämä liitu ja yllätys äidille joka tulee töistä. Ja linnut jotka yllättivät pääsiäisen pyhinä vastarannalla.

lauantai 5. huhtikuuta 2014

Suunnittelupäivä

 Sepelkyyhkyhän se pellolla tapsutteli, päätti lopettaa talven vieton etelämpänä ja tuli tännepäin. Ei ehkä arvannut että toi lumisateen tullessaan, kun sivusilmällä katson olohuoneen ikkunasta niin ilma sakeana valkoisia hiutaleita. Ei parane katsoa kunnolla, tulee epätoivo muuten.



 Vähän lähempänä pääsisäistä



Kesä, syksy, talvi ja kuluva kevät näyttivät että tuulen mahti avarilla lakeuksilla aika mahtava. Sittenkin teen, alkuperäissuunnitelmista poiketen, istutusalueen teressin kupeeseen. Juuri tuolta tulee voimakkaimmat tuulet, ja istutuksilla saan vähän enemmän suojaa, ja samalla tuo toteemikivikin saa arvoisensa puitteet. Hassunmallinen siitä kyllä tulee tuplawee terassilta katsottuna, mutta sehän ei meitä haittaa. Ja ennenkaikkea sitä on helppo laajentaa kun se päivä tulee että pakko saada lisää lajeja pihalle :)



Ojaan tai siis jokeeni, laskee tuolla ylempänä kilometrien päässä metsien ja peltojen ojitusvesiä, värjää aika äkäseen nuo rannan kivet punaisiksi.
Talven jäljiltä uimaranta ennallaan, ei tuossa kyllä ilikiä uija, mutta fiilistellä voi :)



Pitkästä aikaa vuosiin kokeilen siemenistä istuttamista. Paperihylsyissä on punahatun alkuja ja saviruukussa oreganoa. Päivän valolla ilman loistelamppuja ja erikoista lämmitystä. Saas nährä kuis käy.

Lähellä



Aamun yllätyksiä maaliskuussa :)

Tästä se lähtee



Kuvat parin viikon takaa, nyt on jo piha sula. Kompostialueelle pitää tehdä jotain heti kesän aluksi, ihan kamala rytöläjä naapureiden katsella. Seipäistä aidan tekijä olisi jo tiedossa, ei taida itse vielä vaan sitä varmuudella tietää :)